Zdrowe kasze bezglutenowe – niepalona kasza gryczana, kasza jaglana na odchudzanie
Dziś mało kto spożywa pełnoziarniste kasze na co dzień, mimo że są smaczne i pełne wartości odżywczych. Zapomnieliśmy o pożywieniu naszych dziadków i pradziadków, które pełniło ważną rolę w ich diecie. Zapewniają poczucie sytości na długo i są źródłem wielu minerałów.
Kasza gryczana – zepchnięta na margines, jako jedzenie niemodne i przeżytek dawnych lat, a szkoda. Jest bowiem niezwykle bogatym źródłem białka, krzemu, magnezu, cynku, oraz żelaza. Zawiera sporo potasu i witamin z grupy B. Pamiętajmy, że najlepszymi wartości odżywcze posiada niepalona kasza gryczana, zwana też kaszą gryczaną białą. Jej charakterystyczny intensywny smak ma tak wielu zwolenników, jak i przeciwników, ale ta w wersji niepalonej posiada dużo łagodniejszy smak. Nie należy do zbóż, a roślin nazywanych pseudozbożami, przez co jest idealnym wyborem dla osób uczulonych na gluten.
Kasza jaglana – mimo, iż technicznie jest zbożem, nie zawiera glutenu i jest pokarmem wysoko odżywczym, oczyszczającym z nadmiaru śluzu, o właściwościach odkwaszających. Bogata zarówno w żelazo, jak i magnez, selen oraz białko, a także witaminy B1 i B6. Jest polecana osobom chcącym pozbyć się zbędnych kilogramów. Kasza jaglana na odchudzanie wpływa bowiem w wieloraki sposób: błonnik zawarty w ziarnach wspomaga zdrowe wypróżnienia, oraz przyczynia się do przyspieszenia przemiany materii.
Najnowsze komentarze