Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on paź 27, 2020 in Zdrowie |

Suszone zioła – jak to zrobić.

Suszone zioła – jak to zrobić.

Droga do pozyskania swojej własnej kolekcji suszonych ziół jest żmudna i czasochłonna, nie oznacza to jednak, że jest to droga trudna, wręcz przeciwnie. Każdy może zostać domowym zielarzem i zbudować niesamowitą kolekcję ziół i przypraw na swojej kuchennej półce.

Początki

Swoją drogę z zielarstwem powinniśmy rozpocząć od zdecydowania, jakie zioła chcemy mieć w swoim domowym ogrodzie. Mogą się one różnić w zależności od pory roku, w której je hodujemy oraz od warunków jakie panują w twoim domu. Pozyskanie i wyhodowanie własnych ziół może przebiegać na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest zakup nasion i pielęgnacja kiełkujących roślin, drugim jest zakup gotowych sadzonek. Od ciebie zależy, na którą opcję się zdecydujesz. W obu przypadkach pamiętaj, aby zapewnić swoim roślinom godne warunki życia. Zadbaj o odpowiednie naświetlenie, wilgotność i temperaturę. Zioła to delikatne rośliny więc odpowiednia pielęgnacja i codzienne doglądanie ich rozwoju to klucz do aromatycznych potraw!

Suszenie

Kiedy upłynie wystarczająco dużo czasu i kiełki twoich roślin przeistoczą się w pełnoprawne zioła, możesz przystąpić do procesu suszenia. Teraz przedstawię ci podstawy dotyczące tego, dlaczego warto i jak suszyć zioła? Proces ten jest jeszcze mniej skomplikowany od samego wyhodowania roślin. Na początku trzeba uzbroić się w cierpliwość, bowiem proces suszenia ziół jest równie długi jak okres oczekiwania na ich wzrost. Odpowiednio przeprowadzone suszenie zapewni naszym zbiorom odpowiedni kolor i armat oraz zatrzyma wszystkie, zawarte w nich, składniki odżywcze.

Do prawidłowego wysuszenia ziół przygotuj pomieszczenie, w którym jest sucho i można je łatwo przewietrzyć. Nie obawiaj się, gdy w pomieszczeniu będzie zimno. W tym przypadku temperatura nie odgrywa tak dużego znaczenia. Przygotuj liście ziół na przepuszczającej powietrze bazie, może to być metalowa siatka, bawełniana tkanina lub prześcieradło. Jeśli suszymy całe pędy, postarajmy się, aby były luźno ze sobą związane i zawieszone wierzchołkami do dołu. Rozciągnij kawałek materiału, aby zebrać odpadające liście.

Zbiory

Odpowiednio wysuszone zioła poznasz po ich barwie. Jeśli wszystko poszło zgodnie z planem twoje zioła powinny zachować oryginalny kolor i aromat. Po tym poznasz, że są gotowe do urozmaicenia smaków twoich potraw!