Rośliny strączkowe – właściwości prozdrowotne. Nasiona grochu
Jeśli przepadasz za domową zupą grochową, fasolką po bretońsku, przynajmniej raz w tygodniu na talerzu ląduje groch z kapustą, a jako obowiązkowy dodatek do obiadu serwujesz groszek z marchewką lub fasolkę szparagową, to warzywa strączkowe są dla ciebie. Lecz oferują one nie tylko walory smakowe, ale także właściwości prozdrowotne.
Warzywa, a tak naprawdę nasiona strączkowe, czy to nasiona grochu, soczewicy, fasola czarna i biała, ciecierzyca- wszystkie należą do roślin z rodziny bobowatych, uprawianych także jako rośliny pastewne. Charakteryzują się bardzo wysoką zawartością białka- nawet do 40%, co jest ważnym atutem, szczególnie dla wegan i wegetarian jako substytut białka zwierzęcego. Co ważne, jest to białko w pełni wartościowe, polecane w diecie sportowców i osób aktywnych fizycznie, a także rozwijających się, czy w podeszłym wieku. Strączkowe nasiona posiadają także niską wartość IG, czyli indeksu glikemicznego, co powoduje powolne, stopniowe wydzielanie się glukozy do krwi, a w konsekwencji brak skoków glukozy i nadmiernego wydzielania insuliny. Jest to informacja niezwykle ważna dla każdego chorego na cukrzycę. Bowiem jedząc nasiona strączkowe unikamy napadów głodu, poziom energii utrzymuje się na stałym poziomie. Strączki zmniejszają więc konieczność podawania insuliny i są jednym z ważnych elementów diety diabetyka.
Najnowsze komentarze