Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on wrz 9, 2021 in Diety |

Wyzwania społeczne diety bezglutenowej: Jak poradzić sobie w restauracjach i na spotkaniach

Wyzwania społeczne diety bezglutenowej: Jak poradzić sobie w restauracjach i na spotkaniach

Wyzwania diety bezglutenowej: jak zminimalizować komplikacje w restauracjach i na spotkaniach

W dzisiejszych czasach diety bezglutenowe stały się bardzo popularne z różnych względów. Mogą pomóc w leczeniu chorób autoimmunologicznych i alergii, ale również stały się często stosowanym podejściem do diety odchudzającej. Jednak dieta bezglutenowa wiąże się z wyzwaniami społecznymi, szczególnie w restauracjach i na spotkaniach. W tym artykule przedstawimy kilka porad, jak zminimalizować problemy związane ze spożywaniem diety bezglutenowej w miejscach publicznych.

1. Zapytaj kelnera o dostępne opcje bezglutenowe

Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, aby uniknąć jedzenia zawierającego gluten w restauracji, jest zapytanie kelnera o dostępne opcje bezglutenowe. Wiele restauracji teraz oferuje przynajmniej kilka potraw bezglutenowych na menu. Upewnij się jednak, że potrawa, którą zamówisz, nie jest przygotowywana na sprzęcie, który był w kontakcie z produktami zawierającymi gluten.

2. Przygotuj się z wyprzedzeniem

Jeśli wiesz, że nie będziesz w stanie znaleźć restauracji z opcjami bezglutenowymi, przygotuj się na to z wyprzedzeniem. Zawsze można zabrać ze sobą przekąskę bezglutenową lub zamówić jedzenie na wynos, które będzie zgodne z Twoją dietą.

3. Zwróć uwagę na składniki

Zwróć uwagę na składniki w produktach, które zamawiasz. Czasami zdarza się, że produkty oznaczane jako „bezglutenowe” zawierają śladowe ilości glutenu. Przeczytaj uważnie etykiety produktów, zwłaszcza w przypadku dań gotowych.

4. Uważaj na krzyżowe zanieczyszczenia

Krzyżowe zanieczyszczenia mogą być kłopotliwe, szczególnie w restauracjach, gdzie w jednym pomieszczeniu przygotowywane są potrawy zarówno z i bez glutenu. Upewnij się, że przestrzenie robocze, sprzęt i narzędzia, które są stosowane do gotowania, są odpowiednio czyszczone.

5. Staraj się unikać sytuacji, w których trzeba odmówić jedzenia

W końcu, w niektórych sytuacjach może być trudno uniknąć spożywania glutenu. Na przykład, jeśli zostaniesz zaproszony na grilla, może być trudno odmówić kiełbaski lub hamburgera. W takim przypadku, ważne jest, aby okazać szacunek i powiedzieć, że masz ograniczenia żywieniowe, ale zawsze możesz zaproponować, że przyniesiesz swoje jedzenie, aby się nim podzielić.

Podsumowanie

Dieta bezglutenowa nie musi sprawiać trudności społecznych, szczególnie w restauracjach i na spotkaniach, jeśli wiesz, jak sobie z nimi radzić. Upewnij się, że wybierasz miejsca z opcjami bezglutenowymi, przygotuj się z wyprzedzeniem, zwracaj uwagę na składniki, uważaj na krzyżowe zanieczyszczenia, a jeśli nie ma uniknięcia, zawsze pamiętaj, że okazanie szacunku i ofiarowanie pomocy zawsze działa na Twoją korzyść.