Ekstrakty i aromaty- zastosowanie w kuchni. Wkstrakt z wanilii
Sklepowe półki uginają się pod ciężarem ekstraktów na bazie waniliny, oraz aromatów pomarańczowych, najczęściej są to syntetycznie wytwarzane aromaty. Jednak nie musimy się ograniczać do kilku rodzajów ekstraktów i to na dodatek sztucznych, pozbawionych naturalnie występujących substancji. Jeśli poświęcimy trochę czasu, znaleziemy wiele różnych ekstraktów i aromatów na bazie cytrusów, czy ziół.
Ekstrakt z wanilii- najpopularniejszy, o charakterystycznym mocnym aromacie wanilii. Niezastąpiony w kuchni, do deserów, budyniów, czy domowych ciast. Warto wybierać ekologiczny ekstrakt wytwarzany z laski wanilii, a zachwyci nas jego bogaty smak i zapach. Unikajmy tego produkowanego z syntetycznej waniliny
Ekstrakt kawowy- rzadko używany ekstrakt, a szkoda. Przyda się, gdy chcemy nadać naszym wypiekom nieco aromatu świeżo zaparzonej kawy. Specyficzna goryczka połączona z intensywnym bukietem smakowym to atrakcyjny dodatek do ciasta z kakao czy nawet musem kawowym.
Aromat migdałowy- o kuszącej woni prażonych migdałów, to dodatek z wyższej półki, do orzechowych, wykwintnych ciast. Dobrze komponuje się z wanilią.
Ekstrakt pomarańczowy i cytrynowy- wystarczy już kilka kropli, by nadać wypiekom intensywnego egzotycznego smaku cytrusów. Polecany także do wyrobu domowych kremów i serników.
Najnowsze komentarze