Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sty 20, 2022 in Diety |

Zdrowe przekąski w diecie odchudzającej: Opcje niskokaloryczne i sycące

Zdrowe przekąski w diecie odchudzającej: Opcje niskokaloryczne i sycące

Nie jest tajemnicą, że odchudzanie wymaga nie tylko zmiany sposobu żywienia, ale także wykluczenia lub ograniczenia spożywanych przekąsek. Jednakże, rezygnacja z nich wcale nie musi oznaczać rezygnacji z podjadania w ciągu dnia, co może być niezwykle trudne dla wielu osób. W tym artykule przedstawimy kilka podpowiedzi na zdrowe, niskokaloryczne i przede wszystkim sycące przekąski w diecie odchudzającej.

1. Dlaczego przekąski są wskazane w diecie odchudzającej?

Niektórzy mogą być skłonni wykluczyć przekąski ze swojej diety w nadziei, że znacznie zmniejszy to ich całkowite spożycie kalorii. Niestety, to przekonanie jest mylne, a badania potwierdzają, że podjadanie między posiłkami może faktycznie pomóc w utrzymaniu poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu, organizm jest w stanie utrzymać stały poziom energii, a jednocześnie nie dopuszczać do nagłego spadku cukru. Co więcej, wybierając odpowiednie przekąski, można odnieść korzyści dla zdrowia, w przeciwieństwie do drogiej czekolady czy chipsów.

2. Odpowiednie przekąski

Jeśli chodzi o wybór przekąsek, najlepiej jest wybierać te, które zapewniają dłużej uczucie sytości. Optymalne w tej kategorii są białka, błonnik i zdrowe tłuszcze. Dlatego najlepiej unikać przekąsek o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu, których spożycie zwiększa poziom cukru we krwi, a następnie zmusza organizm do magazynowania nadmiaru energii w postaci tłuszczu. Co zatem zrobić, aby jednocześnie zaspokoić swój apetyt i dostarczyć organizmowi wartościowe składniki odżywcze? Oto kilka przykładów:

– Jajka na twardo jako przekąska – jedno jajko w całości zawiera około 70 kalorii oraz 6 gramów białka, co stanowi około 10% dziennej wartości. Dzięki takiemu składowi, jajka dostarczają długo uczucie sytości, a tym samym ograniczają pożądanie jedzenia.

– Marchewka – pomimo występowania w niej cukru, jest dobrym źródłem błonnika, kwasów organicznych i witamin, takich jak A, K, B1 i B6. Dlatego marchewka jest świetną przekąską dla osób odchudzających się.

– Grecki jogurt – jedna porcja greckiego jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu dostarcza około 17 gramów białka i zaledwie 100-150 kalorii. Dzięki temu jogurt jest nie tylko pyszny, ale także syci na długo i działa jako doskonała przekąska.

– Orzechy – zawierają zdrowe tłuszcze, błonnik, białko i składniki mineralne. Podobnie jak w przypadku innych przekąsek, trzeba jednak zachować umiar, gdyż są one wysokokaloryczne.

3. Jak to zrobić

Podczas wyboru przekąsek w diecie odchudzającej, zawsze należy zwracać uwagę na to, co i w jakich ilościach się je. Idealne przekąski powinny być łatwe do wykonania i zabrania ze sobą, tak więc najlepiej jest przygotować je w domu i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. W ten sposób można uniknąć sytuacji, w której trzeba sięgać po niezdrowe i wysokokaloryczne przekąski z automatu lub ze sklepu.

4. Podsumowanie

Odchudzanie nie musi oznaczać całkowitego wykluczenia spożycia przekąsek między posiłkami – wręcz przeciwnie, podjadanie w ciągu dnia może pomóc w utrzymaniu stałego poziomu glukozy we krwi oraz uniknięciu nieszczerego głodu. Najważniejsze jest jednak to, aby wybierać zdrowe i sycące przekąski, takie jak jajka na twardo, marchewka, grecki jogurt czy orzechy. W ten sposób można dostarczyć organizmowi wartościowe składniki odżywcze, zaspokoić apetyt i jednocześnie utrzymać stałą wagę.