Jeśli przepadasz za domową zupą grochową, fasolką po bretońsku, przynajmniej raz w tygodniu na talerzu ląduje groch z kapustą, a jako obowiązkowy dodatek do obiadu serwujesz groszek z marchewką lub fasolkę szparagową, to warzywa strączkowe…
W zależności od tego czy ćwiczysz codziennie, czy tylko kilka razy w tygodniu, biegasz, jeździsz na rowerze, podnosisz ciężary, twoja dieta powinna obfitować w określone składniki odżywcze. Najważniejsze jest by w przeważającej części była to…
Owoce borówki czarnej stanowią pożywienie i lekarstwo na różne dolegliwości od zamierzchłych czasów. Stosowana była jako lek na szkorbut, czyli niedobór witaminy C, czy infekcje dróg moczowych. Już kilkaset lat temu ludzie spożywający duże ilości…
Do najbardziej popularnych olejów roślinnych używanych w kuchni należą olej rzepakowy, słonecznikowy, czy ostatnio bardzo modny- egzotyczny olej kokosowy. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z istnienia oleju, który może przewyższać wszystkie poprzednie działaniem leczniczym-…
Zioła lecznicze zyskują ostatnimi czasy ogromną popularność zarówno w kosmetyce, jak i w medycynie. Nie dzieje się tak bez powodu. Zanim bowiem nieśmiało wkroczyły do medycyny konwencjonalnej, zachodniej, były już stosowane od wielu tysięcy lat…