Po czym poznać że pieczywo jest pełnoziarniste?
Dietetycy w zasadzie zgodni są z tym, że pełnoziarniste pieczywo korzystnie wpływa na stan zdrowia człowieka. Takie pieczywo jest o wiele lepsze niż na przykład chleb czy bułki wypieczone z białej mąki. Zmieniając swoje nawyki żywieniowe i wprowadzając pełnoziarniste pieczywo do codziennej diety można zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób, do których zalicza się między innymi cukrzyca czy powiązana z nią otyłość. Co sprawia, że pełnoziarniste pieczywo jest takie zdrowe?
Zalety pieczywa z pełnego ziarna
Białe pieczywo produkowane jest z mąki białej, która została wcześniej dokładnie oczyszczona. W trakcie tego procesu usunięto także wiele cennych składników odżywczych. Chleb czy bułki wypieczone z pełnego ziarna to doskonałe źródło błonnika oraz rozmaitych przeciwutleniaczy. Sporo jest tam także wartościowych pierwiastków, wśród których wymienić można cyn, magnez czy selen. Wszystkie te ważne dla zdrowia człowieka składniki zawarte są w okrywie nasiennej ziarna. Przy wypiekach pełnoziarnistych korzysta się z całych ziaren wraz z otoczką. Wypieki z mąki białej to z kolei wykorzystanie samego bielma ziarna. Pieczywo pełnoziarniste to doskonały pomysł na pożywne śniadanie. Kromka z chudą wędliną czy serem białym w połączeniu z miseczką musli zapewni doskonały start, który zapewni odpowiednią dawkę kalorii. Warto jak najczęściej sięgać po wyroby z pełnego ziarna. Pomyśleć tym powinny zwłaszcza osoby, które na co dzień mają dosyć duże problemy z perystaltyką jelit.
Najnowsze komentarze