Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on lt. 4, 2021 in Diety |

Przepis na udane rydze w zalewie

Przepis na udane rydze w zalewie

Jeżeli uwielbiasz grzyby w zalewie lub jesteś zapalonym grzybiarzem, z pewnością przypadną Ci do gustu smakowite rydze w zalewie! Jeżeli chcesz je zamarynować w occie, musisz pamiętać przede wszystkim o tym, aby wybierać jak najmniejsze grzyby i nie mieszać kilku gatunków grzybów w jednym słoiku, bo całość nie wyjdzie zbyt smacznie. Dowiedz się, co jeszcze jest ważne w przyrządzaniu domowych słoików z grzybami!

Rydze w zalewie – na co zwrócić szczególną uwagę?

Kupione lub zebrane rydze należy najpierw dokładnie oczyścić z igliwia, ziemi, piasku oraz innych zabrudzeń. Trzonki trzeba odciąć, a w następnej kolejności przepłukać rydze kilka razy pod bieżącą wodą. Następnie powinieneś ugotować je w lekko osolonej wodzie i odcedzić na sicie. Jeżeli chcesz, żeby twoje przetwory wyszły naprawdę smaczne, musisz postarać się również o dobrej jakości słoiki. Jeżeli używasz słoików, w których już wcześniej znajdowały się jakieś produkty, powinieneś je dokładnie obejrzeć. Wyszczerbione zakrętki jak i same słoiki nadają się niestety jedynie do wyrzucenia. Jeżeli do środka dostanie się powietrze, wówczas cała zawartość wyląduje w koszu. Aby zapobiec pleśnieniu i psuciu się Twoich wyrobów, najlepiej jest kupić nowe słoiki, a następnie dokładnie je umyć i wyparzyć. Będziesz miał wówczas pewność, że są one szczelne oraz, że nie powstanie wewnątrz pleśń.

Jakie przyprawy do zalewy – czy nie wystarczy sam ocet?

Sama zalewa octowa to może być za mało, aby wydobyć wyjątkowy smak rydzów. Zatem na dno słoika połóż pokrojoną w piórka cebulę, dodaj również czarny pieprz lub pieprz kolorowy oraz 1 lub 2 listki laurowe. Zalewę octową musisz również trochę posolić. Na koniec zakręć mocno słoiki i pasteryzuj je mniej więcej przez około 10 minut, ale nie więcej, bo w innym wypadku zrobią się zbyt miękkie i nie będą tak apetyczne! Grzyby w słoikach trzymaj w lodówce lub piwnicy – potrzebują one chłodnego miejsca, ale niekoniecznie muszą stać w lodówce. Podawaj je do mięs – świetnie komponują się z potrawami na świątecznym stole.