Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on mar 1, 2021 in Diety |

Czy jest na sali lekarz albo dietetyk?

Czy jest na sali lekarz albo dietetyk?

Czy jest na sali lekarz albo dietetyk?

Chyba wszystkie osoby, które mają specjalistyczną wiedzę na temat zdrowego odżywiania, zgodzą się ze mną, że ryby stanowią bogate źródło pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych omega – 3 i omega – 6, składników mineralnych takich, jak jod czy selen, a także witamin z grupy A, B, D oraz E. Są bardzo ważnym składnikiem odpowiednio zbilansowanej diety. Dlatego często osobom, które chcą zrezygnować z całkowitego jedzenia mięsa i planują przejść na wegetarianizm, poleca się rozważenie opcji semiwegetarianizmu. Spożywanie ryb wspomaga bowiem nasz układ krążenia. Jedząc regularnie ich jedną porcję tygodniowo, obniżamy ryzyko wystąpienia u nas zawału serca aż o 16%. Posiada to również wiele zalet dla naszego układu nerwowego, jak również odpornościowego. Co zatem powiecie na to, aby spróbować, jak smakuje makrela grillowana? Oto nasza propozycja.

Mack i Ela

Potrzebne nam będzie 5 wypatroszonych tuszy, oczywiście bez ości, 3 łyżeczki pieprzu Cayenne, łyżeczka cukru, 120 gramów miękkiego masła, odrobina tymianku i kolendry i soli. Teraz możemy zaczynać! W misce należy wymieszać masło razem z pieprzem Cayenne, cukrem, tymiankiem i kolendrą. Ryby nacinamy i nacieramy solą. Następnie smarujemy makrele masłem z dodatkami po wierzchu, faszerujemy je także w nacięcia i odrobinę od wewnętrznej strony tak, aby środek również nabrał aromatu i pikantno-maślanego posmaku.

Udana kompozycja to podstawa sukcesu

Grillujemy przez 5 minut z każdej strony uważając, aby nie przesuszyć ani nie przypalić makreli. Kiedy skończymy, należy skropić jeszcze ryby od zewnątrz i od wewnątrz sokiem z cytryny, po czym przenieść na talerze i podać do stołu z wybranymi przez siebie dodatkami. Mogą to być: ryż, wszelkie rodzaje kasz, pieczone ziemniaki, frytki, surówka z marchewki, buraczki ćwikłowe, kapusta kiszona, rukola lub mieszanka sałat. Gdy już wszystko zostanie odpowiednio przystrojone, pozostaje nam delektować się rozkoszną makrelą i zbierać pochwały od pozostałych konsumentów, którym zaserwowaliśmy ten rarytas.